Wednesday, November 28, 2012

Andavadoaka és a szállások


Egy kicsit szeretnénk írni arról is, hogyan néz ki a falu, ami mellett a BV felépítette a bázisát, a mi környezetünkről.

Andavadoaka a legközelebbi nagyvárostól, Toliaratól kb. 8 órányi autóútra található. Ezt a 8 órát nem túl nagy sebesség mellett kell érteni. Mi, amikor igazán száguldottunk, akkor mentünk 50 km/h-val. Egy Nissan Patrollal.

Maga a falu kb. 3000 lakosú. Ezt, ha benne sétál az ember nem veszi észre. A házak szinte kivétel nélkül egyszintesek és nincs két olyan fal, ami egymással vagy a földdel 90 fokos szöget zárna be. (Ettől lesznek nekünk olyan bájosak.) Azért mondom, hogy szinte kivétel nélkül egyszintesek, mert egy házat láttunk, ami kétszintes és a vezetőnk külön ki is emelte, hogy az a falu egyetlen kétemeletes háza. (Mellesleg a testvéréé aki a BV-nél dolgozik.) A házak többsége gyékényből van, fal, tető, minden. Egy-két újabb házat már deszkából építenek, de ez azért még elég ritka. Az alsó- és felsőtagozatos iskolák, a Disco (!) és a templom (katolikus) és még egy-két ház kőből vannak, de ez tényleg nem jellemző. Az Unicef és a BV által építtetett iskolaépület, ami a szombati iskolának ad helyet, szintén fából készült. Egy kerítésen belül több épület is található, több család lakik egy telken belül: a szülők és a pl. megházasodott gyerekek a saját családjukkal. A kerítést viszonylag egyenes faágak alkotják, van ahol szépen egyformára vágták a tetejüket.

Az emberek nagyon kedvesek. Egyébként rongyokban járnak, szakadozó papucsokban, szandálokban. Az utcán főznek. Viszont vasárnap a temlomba mindenki a legszebb ruháját veszi fel: lányok szép ruhácskákban, nők kisminkelve, férfiak zárt cipőben.

Térjünk vissza az önkéntesekhez, vagyis hozzánk.

Mi nem a faluban lakunk, hanem mellette egy viszonylag elkülönített részen. Az elkülönítettet nem úgy kell érteni, hogy kerítéssel vagyunk körülvéve. Hanem csak annyi, hogy nem nőttünk össze a faluval. (Van őr, de ő is inkább a búvárcuccok és a computerek védelme miatt van.) A mi részünk az ún. Cocoa Beachen és Half Moon Beachen van, bár egységesen ezt a részt Cocoa Beachnek hívják.

Az önkéntesek kunyhóit nemrég kezdték átalakítani. Négy ház készen van. A régi házak (már csak kettő darab áll belőlük) beton alapon gyékényből épület házak. Nagyon bájosak, még fürdőszoba is van bennük. WC nincs, csak mosdó és zuhany. Ne legyünk már telhetetlenek! Mi egy ilyenben kaptunk elhelyezést. Fenti okból viszont az első éjszaka után átkértük magunkat egy másik házba... Az új kunyhók szintén beton alapúak, de már fadeszkákból vannak gyékény tetővel. És mindennel felszerelt fürdőszobával. (All inclusive! Még csótányok is tartoznak hozzá!!! Aki sok kaját hagy a házban, annál patkány is akad! Lásd a korábbi bejegyzést!) Két darab kétemeletes ágy van mindegyik kunyhóban, így négy-négy önkéntes fér el bennük. Kis felárért persze lehetett kérni, hogy egyedül legyen az ember, vagy mint a mi esetünkben: ketten lehessünk.

Működik itt hotel is. A különbség csak annyi, hogy azok a házak már kőből vannak. És minden nap takarítják... Illetve meg kell említeni a bár épületét, ami a konyhának, a hotelvendégek ebédlőjének és a mi ebédlőnknek ad helyet. Nagyon kellemes a terasza, ahol vacsora előtt lehet ejtőzni a többiekkel miközben az ember Three Horse Beer (THB) Fresh-t (sör és limonádé keveréke) kortyolgat szigorúan az üvegből.

Megint elkalandoztam...

Mi önkéntesek, ha a szerencsése ránk mosolyog és pont a kunyhónknál vagyunk, amikor a takarítóhölgy arra jár, akkor kapunk egy fürdőszoba takarítást. Ez a maximum, ami nekünk jár, a kunyhóink takarítása a mi dolgunk.

Visszatérve a vizesblokk kérdésre – nem tudunk elszakadni ettől a témától, ami lássuk be fontos kérdés, főleg ha olyan helyen vagy, ahol tisztított vizet iszol és 98%-os valószínűséggel számíthatsz egy előbb-utóbb bekövetkező gyomorproblémára. Szóval a vizesblokk felszereltsége miatt mi átkértük magunkat egy másik kunyhóba. Eleinte nem értették, hogy mi a bajunk az aktuális szállással, hiszen a kutatók és a többi BV-s ember kunyhójában sincs WC... De amikor elmagyaráztuk, hogy Marci külön rákérdezett erre mielőtt idejöttünk és biztosítottak minket arról, hogy van WC a kunyhóban, mi jogosnak éreztük a panaszunkat.

Az új kunyhónk távolabb van a többi önkéntes kunyhójától, a hotelépületek mögött. Egy apró domb eltakarja a tengertől, így nincs tengerre néző kilátásunk, de a tenger morajlása idehallatszik. Időnk nagy részét amúgy is a vízben és a közösségi házban töltjük és a vizesblokk felszereltsége kárpótol minket ezért. Már megint a vizesblokk! Tökéletes! Van benne zuhany, mosdó és WC is. Mondom, hogy tökéletes! Víz is akad. Azért nem emelem ki a meleg vizet, mert csak víz van. Enyhén (???, eléggé) sós, ivásra alkalmatlan, de víz. Ha reggel zuhanyzol hideg, ha délelőtt és este között, akkor langyos. Igen, a nap melegítette fel. Egyébként meglepően frissítő. Esetenként kb. 4 másodpercre még melegvízzel is találkozhatsz.

Van a kunyhónkban franciaágy, egy asztal, és egy kb. 80x50 cm-es pakolófelület, erre halmoztuk fel a ruháinkat 2 kupacba: Marcié és Cervié. Igazán pici kunyhó. Nemrég épült ez is, mi vagyunk a második lakója. Beütöttünk néhány szöget a falba, hogy legyen hova felakasztanunk a törülközőket, polárt, stb. Otthonosabbá tettük, na. A tető is igen érdekes: összekötözött faágakból (!!!) formálták meg az szerkezetet és gyékényt fűztek bele. Kész is van. Ahogy fúj a szél, kis barna darabkákat fúj le belőle, tehát kb. két nap alatt minden felületet belep ez a kis barna cucc.

Világításra egy darab égő szolgál a bejárati ajtó felett. Ez este gyakorlatilag zéró világosságot juttat el a fürdőszobába. Ezért a kiváló DIR-es búvárlámpánkat használjuk fürdőszobalámpaként. Attól függően, hogy a zuhanyt vagy a WC-t szeretnénk vele megvilágítani, akasztjuk fel a zuhanyrózsatartóba (mire nem jó a karabiner?) illetve a tükör alatti tartóra tesszük.

Az ágy fölé rugóskötelekkel erősítettük fel a moszkitóhálót. Az ágy négy sarkán lévő gombra pedig befőttesgumival rögzítettük. Így nem akadunk bele éjszaka és kényelmesen tudunk alatta aludni.

Meg kell még említeni, hogy az ajtón belül van egy anyag, ami akkor hasznos, ha az ajtó nyitva: takarja a belátást. Mivel az ajtó a tenger felé néz, a szél mindig befújja, elfoglalva ezzel a szoba majdnem felét. Megoldás: Cervi cipőinek felkötése az anyag két alsó sarkára. (Csak nem volt haszontalan elhoznom a túracipőmet!) Képek Picasan.

Mindennel együtt nagyon megszerettük a kis kunyhót. A kulcstartónkon még egy faragott teknős is van.

Így élünk mi itt Andavadoakaban, Madagaszkáron.

Cervi

1 comment:

  1. Inkább azt mondjátok, hogy a pingvinekkel találkoztatok-e már? :)

    ReplyDelete