Thursday, November 29, 2012

Fogyó- vagy hízókúra?


Még nem döntöttük el, melyiken vagyunk. :)

Mi önkéntesek napi háromszor kapunk enni. Természetesen némi monetáris kompenzáció ellenében akár a'la cart ételeket is rendelhetünk. Bevallom néhányszor már elcsábultunk a sült krumpli irányába... (250 Ft per adag.) Pedig a konyha nagyon finom ételeket tesz elénk.

Menjünk sorban!

A reggeli

Általában frissen, helyben, a kemencében sütött kenyeret kapunk, aminek inkább rövid baguette alakja van és nagyon ízletes. Felszeletelve kapjuk, kb. 3-4 szelet jut fejenként. Vaj is akad néha, van, hogy több, van, hogy kevesebb. A reggelit kiegészíti a két kávés és egy forróvizes termosz. Valamint a cukor, a méz és a sűrített tej, mind egy-egy kis tálkában gondosan letakarva a legyek elől. Ha kapott a konyha tojást, akkor van tojásrántotta is. Néha gyümölcsöt is kapunk reggelire: banán, ananász vagy mangó. Egyébként minden reggeli ugyanaz.

Vannak azért egyéni tartalékok, készletek is, amik ízlés szerint tartalmaznak nutellát, müzlit, mustárt, földimogyorókrémet, lekvárt és még nemtommit... Minden kombinációt láttunk már: angol módra földimogyorókrém lekvárral vagy mézzel vagy sűrített tejjel, vajas-mustáros kenyér, sűrített tejes kenyér (finom!), mustáros-tojásrántottás kenyér.

Az egyik utastársunk nem ehet kenyeret, ezért neki konyha vagy rizslepényt készít, vagy vízberizst (tej nélküli tejberizs). Ebből is szoktunk néhányan kérni egy kicsit és banánnal vagy a sűrített tejjel kombinálva egész jó.

Én nutellával és müzlivel felszerelkezve érkeztem, általában a száraz napra vagy a szabadnapra időzítem ezeket az ínyencségeket. Marci egyiket sem szereti, ő a tojásrántottával kényezteti búvárkodásban kiürült gyomrát.

Az ebéd

Mindig van rizs, bab (az alakja és színe változik), saláta (uborka, káposzta, néha van benne paradicsom is, vagy hagyma) és husi, ami lehet ezerféle hal, zebu, csirke, rák (shrimp vagy crab), de legtöbbször hal.
Mindig van párolt vagy főtt zöldség a vegetáriánusoknak. Ha ők szedtek, akkor mi is megdézsmáljuk a zöldségeket. Azok is nagyon finomak.

Ebédhez nem kapunk desszertet...

A vacsora

Lásd az ebéd részt, azzal kiegészítve, hogy van tészta és desszert is! A desszert lehet banán, ananász, licsi, mangó, banán flambé, piskóta. Nyamm.

Mivel az ebéd és a vacsora menü nem túl változatos (rizs, bab, zöldség) azon túl, hogy éppen milyen halat tesznek elénk, egészben sütve, vagy szeletelve, egy idő után megtanultuk variálni a tányérunkra szedett ételeket. Például, egyik nap vacsira hal és zöldség, másik nap hal és hal. Van aki tartárt, mustárt, ketchupot hozott, van aki szójaszószt, más chilit, ők ezzel teszik változatossá az ebédjüket, vacsorájukat.

Pizzaeste

Egyik vasárnap este azzal a jó hírrel állt elő a vezetőnk, hogy a konyha kapott sajtot, tehát hétfőn pizza este lesz. Mindenki örült, mert bár tényleg finomak itt az ételek, azért két hét rizs-bab-hal-tészta kombó minden ebédre és vacsorára után jól esett egy kicsit hazait enni. Olaszokat megszégyenítő tésztát csináltak.

Samosa

Piszok finom helyi étel, amit igazából könnyű elkészíteni. Nem gyors, elég pepecs munka, de nem kell hozzá sok hozzávaló. Sima kinyújtott liszt-víz tésztát megtöltenek hagymás-fűszerezett hallal és kisütik forró olajban. Nem csak hallal lehet tölteni, hanem vegetáriánusoknak lehet csak hagymával, vagy hagymás tört, főtt krumplival. (Most simán meg tudnék enni kettőt-hármat ahogy ezt írom...)

Azért tudom ilyen pontosan, mert lementünk az egyik helyi BV munkatárs családjához és „együtt” csináltuk a samosat a húgával. A nagy része készen volt, a hal megfőzve hagymával összekeverve, tulajdonképpen a fűszerezéssel vártak meg minket és a tészta elkészítésével, azért a tésztatöltésben mi is segítettünk.

Egyszóval megvan a recept!

Bokuboku

Édes, de nem édesség. Kókuszgolyó nagyságú golyókat csinálnak és szintén forró olajban sütik ki. Nem tudom megmondani milyen állaga van, nem piskóta, nem kemény, valahol a kettő között. Egyszerűen jó és finom! Egyszer ezt kaptuk reggelire. Kiválóan kombinálható a vajjal és az édes kenhető dolgokkal.

Legközelebb ezt fogjuk megtanulni.

Samosat és bokubokut is árul Papuszi, egy helyi kislány, aki délutánonként megjelenik a táborunk területén. 100 Ariary (10 Ft) az egyik, 200 Ariary (20 Ft) a másik.

Természetesen lehet a faluban kapni helyi csokit, kekszet vagy éppen kókuszt. Mindenkinek van valamilyen csemegéje, hogy kibírjuk ebéd és vacsora között. És ne feledkezzünk meg az otthonról hozott Nógrádi Sós Pálcikáról sem (közismertebb nevén ropi), amiből mindig van a táskámban és amit mindenki megkedvelt itt.

Cervi

No comments:

Post a Comment