Tuesday, December 18, 2012

Parttakarítás


A tiszta környezetre nevelés is fontos ügy itt, mivel a víz mindenféle szemetet kihord a partra. Nem elég a helyiek által lepakolt bioszemetet kerülgetni, még a mesterségessel is meg kell küzdeni...

Ezért bizonyos időközönként parttakarítás szerveződik (a gyakoriságára nem jöttünk rá).

A mi parttakarításunk egy szerdai napra esett, amikor a falu gyermekserege már a parton várt ránk, kezükben koszos zsákokkal, benne a rengeteg már összegyűjtött műanyag flakonnal. Mindegyik gyerek nagyon büszke volt a gyűjteményére! A felnőttek ástak egy jó nagy gödröt, ahova a gyerkőcök nagy örömmel ömlesztették bele a zsákok tartalmát. A tartalom nem ritkán a gödörben álló felnőtteken landolt. A legközelebb álló gyerekek meg is kapták a jutalmat ezért, ami hátsófelen rúgásban (néha a gyerek gyorsabb volt és elszaladt – a rutin meg az évek) vagy lapátnyéllel való megkergetésben fejeződött ki.

Amikor ez megvolt, minden önkéntest körbevett egy halom gyerkőc és együtt indultunk még egyszer átfésülni a partot. A cél minél több műanyag begyűjtése volt. Ez lehetett félig megtaposott palack, fél flip-flop talp, zacskómaradék és társaik. Az egyik kislány lelkesen a kezembe nyomta az embertelenül mocskos zsákja egyik fülét (brrrrrrrrr), de mivel aranyosan mosolygott és ugye én itt támogatom a jó ügyet, hát elfogadtam a fület és együtt vittük kettecskén (fertőtlenítő gél dolgozhatsz majd!).

Amíg mi fordultunk egyet a parton, addig a férfiak meggyújtották a műanyag kupacot!!!!!!!!! Erre még rászórtuk a flip-flop talpakat, hagy égjenek azok is! Amíg a műanyagok szépen feketén füstöltek, addig mi elvonultunk a gyerekekkel, akik a jó munkájuk jutalmaként megnézhették a Madagaszkár első részét.

Cervi

No comments:

Post a Comment