Saturday, December 1, 2012

Safidy


Mivel ma van az AIDS nemzetkozi vilagnapja, ugy ereztem, hogy alkalomhoz illo, ha a Safidy programrol irok. Safidy malagaszi nyelven “valasztast” jelent, de egyben ez a BV egeszsegugyi es csaladtervezesi programja is. Mind az egeszsegugy, mind a csalad-tervezes igen fontos tema erre fele, tobb okbol is.

Kezdjuk gyorsan a helyi viszonyok bemutatasaval. Higienias szempontbol nem tul rozsas a helyzet, eleg ha talan a tengerpartra tekintunk, ahol – foleg este fele, sotetben – igen veszelyes vegigmenni lampa nelkul a mindenutt jelen levo “aknak” miatt. Az ivoviz vagy a helyi kutbol jon, ami egyebkent elege sos, vagy a tehetosebbek esetleg a kozeli “varosbol”, Morombe-bol rendelik az egyebkent szinten sos vizet. A kulonbozo fertotlenito es viztisztito tablettak, porok csak lassan terjednek erre fele. Higienias fronton a fo cel az ismeretterjesztes, ami plakatokkal, polokkal, vagy vicces szinieloadasokkal tortenik.

Egeszsegugyi fronton, hala a helyi olasz korhaznak jobb a helyzet, bar nemileg neheziti a pontos helyzet felmereset, hogy nincs pontos nyilvantartas a helyi lakosokrol, tobbseguk azt sem tudja pontosan mikor szuletett es a nevek is neha valtoznak ket orvosi vizit kozott. Itt a fo problema, egyreszt a higienias problemakra vezetheto vissza, masreszt meg a meleg, hasmenes, malaria szedi meg az aldozatait. Ezek ellen moszkitohaloval, re-hidratalo tablettaval es oktatassal probaljak felvenni a versenyt.

Mindezeken tul a kozponti probelmaja a kornyeknek a nemi uton terjedo betegsegek (STI), es ezek kozott is foleg a HIV/AIDS. Talan a legnagyobb kampany az ovszer-hasznalat “nepszerusitese” korul lathato. A Safidy program sajat hajoja (mivel itt a part menten a hajo a leggyorsabb es legmegbizhatobb kozlekedesi mod), szoval a hajo hivatalos neve: Captain Kapoty, azaz Ovszer Kapitany. Egyebkent Captain Kapoty igen nepszeru fogalom, karakter errefele. Az ovszer hasznalat egyebkent kettos celt szolgal, egyreszt a HIV elleni haboru fontos eleme, masreszrol pedig a csaladtervezesi program meghatarozo resze. A statisztikak alapjan egyebkent Velondriaka tekintheto Madagaszkar egyik legfertozottebb reszenek, bar ebben az is kozrejatszik, hogy talan itt a legpontosabbak a statisztikak, illetve sok helyen se statisztika, se szures sincsen. A valosagban, allitolag azert nem ennyire rossz a helyzet, sot a felmeresek alapjan a kornyeken mind felvilagositas, mind vegeredmeny tekinteteben sokat javult a helyzet az elmult evekben.

Visszaterve a csaladtervezesre, a fo problema itt is, mint a fejlodo vilag tulnyomo reszen a tulnepesedes, illetve az ezzel jaro ehezes, illetve az eroforrasok fenntarthatatlan kihasznalasa. A “conservation” (megorzes?) programban ezert nagyon fontos, hogy a nepesseg ne novekedjen korlatlanul, foleg annak tukreben, hogy az egeszsegugyi ellatas es a higienias viszonyok javulasaval a tulelesi es a varhato eletkor is no. Egyebkent a helyi asszonyoknak is elege van a folyamatos szulesbol es terhessegbol. Ha nem is gyakori, de nem ritka, hogy valaki egy evben ketszer is szuljon, illetve a 8-10-12 gyerek sem szamit kirivoan extremnek. Ehez kepest szinte kisebb problema, hogy a terhes nok szamara nincs megfelelo ellatas, illetve, hogy a szulesek kockazata meg mindig nagyon magas. A korhazi szulesek nagyon ritkak, a szuleseket foleg a helyi asszonyok, illetve babak vezetik. (Egyebkent a program reszekent elsokent a baba-asszonyok kaptak higienias kepzest!) Sot ket hete egy mobil-viszgaloasztallal is bovult a Safidy program, amivel a region 30 falujaban tudnak par hetente terhessegi es nogyogyaszati klinikat szervezni. Ezert egyebkent a Safidy program orvosa Clarise felelos. (Clarise-t egyebkent nagyon megkedveltuk, a helyi stab egyik legaranyosabb tagja, jol tud angolul, lehet vele jokat beszelgetni, es erzodik rajta, hogy szeretne valtoztatni a korulmenyeken. Tobb ilyen emberre lenne itt szukseg!)

A klinika mellett egyebkent minden faluban van egy-egy (neha akar 2-3) egeszsegugyi megbizott is, akik a helyi egeszsegugyi oktatast, figyelemfelkeltest vegzik. Szinten naluk lehet egyebkent beszerezni a WHO altal szponzoralt egeszsegugyi cuccokat (mosziktohalo, ovszer, vizfertotlenito, vastabletta a terhes anyaknak, re-hidratalo folyadek stb.). A legtobben ezt reszmunkaidoben vegzik, es a cuccok arusitasabol kapnak szazalekot. Allitolag viszont a megbecsulesuk igen magas. Masik fontos feladatuk, hogy a kulonbozo problemakkal hozzajuk fordulokat eliranyitsak a megfelelo ellatasi helyre, illetve ok probaljak a hivatalosan nem letezo nyilvantartasok helyett, egy BV altal szervezett  nyilvantartast vezetni. (Ez azert elege vegyes minosegben tortenik egyenlore, foleg mivel sokan nem tudnak irni-olvasni sem.)

Talan a leglatvanyosabb eleme a Safidy programnak a FISAball. FISA a regi neve a Safidy-nek, tehat tulajdonkeppen inkabb Safidy-ball-nak kellene nevezni, de a hagyomany nagy ur es egyebkent is rajta ragadt mar a nev. Szoval a FISAball egy evente megrendezesre kerulo foci-bajnoksag a regioban. A kozlekedesi nehezsegek miatt 5 helyszinen tortenik a lebonyolitas kulonbozo idoben, ahol is a kornyek faluinak csapatai (fiuk es lanyok is!) kieseses rendszerben jatszanak. A dij eleg jelentos, minden jatekos kap egy Safidy-s polot, a gyoztes csapat pedig egy felnott kecsket, nemi penzt es egy focilabdat. Este a meccsek utan mini-szinhazi eloadasok melyeken keresztul a fenti ismeretterjeszto temak kerulnek bemutatasra, kicsit vicces, inkabb bohozat jelleggel. A meccsek szuneteben szinten ismeretterjesztes folyik, vizfertotlenites es hasonlo bemutatokkal. Termeszetesen a tornat egy nagy buli zarja a helyi kocsmaban, authentikus helyi es kevesbe authentikus nemzetkozi zenekkel, amikre a tomeg tombol. Nekunk szerencsenk volt, mivel pont a szomszedunkban volt mult heten az Andavadoaka-ban rendezett bajnoksag, sot az esti buliba is hivatalosak voltunk. Jo buli volt, kitomboltuk magunkat, meg helyi “sortancot” is tancoltunk! J A bajnoksagokrol tobb kep is van a Picasa albumban, nezegessetek!

Marci

No comments:

Post a Comment