Thursday, January 23, 2014

Ebéd egy „kis piszkosban”

Szerdán délután kicsit korábban értünk a sulihoz a lányokért, akiknek akkor még bőven tartott a tanítás, így kerestünk egy kis kajáldát, ahol eltölthetjük az időt és - éhes lévén - még ehetünk is.

Találtunk is három ún. „kis piszkos” kifőzde-éttermet a suli melletti utcában. Szemügyre vettük mindhármat, és gyors mérlegelés után a középsőbe ültünk be: ott jó illat volt (ellentétben az egyes számú kifőzdével), és láttuk, hogy saslikot (satay) sütnek. Szintén a hely mellett szólt az az érv is, hogy az egyik iskoláslány is pont ott költötte el ebédjét (felismertük az egyenruhájáról).A pincérlány hozta egyből az étlapot, ami egyoldalas volt és mondanom sem kell, kizárólag indonéz nyelvű. Mi még nem érteni folyékony indonéz, de cserébe a kislány sem beszélt angolul. Így arra gondoltunk, majd használjuk a három szavas étel szókincsünkből a satayt, esetleg megspékeljük azzal, hogy ayam (csirke) és csak kapunk valamit.

A pincérlány fifikásabb volt: a mögöttünk lévő asztaltól felállított egy fiút, akit megkért, hogy fordítson neki. Így mi simán megrendeltük az ebédünket, sőt, tanultunk két újabb szót: 
sapi – marha
babi – malac. 
A jövőbeni kis piszkos látogatásoknál ezek igen hasznosak lesznek majd!

Az ebédünk elég hamar elkészült, gyorsan megkaptuk a rizst és a satayt, majd a levest... Hoppá, ilyet nem is rendeltünk! Hogy lehet ez? Ekkor esett le, hogy mi észrevétlenül mégis menüt rendeltük, mint ezen a helyen ebédidő környékén mindenki: leves plusz főétel. 

A leves látványra nem volt túl bizalomgerjesztő, de az íze mindent kárpótolt. Azt mondjuk nem értettem, miért kaptunk limeot a marhahúsleveshez, de amikor belenyomtam pár cseppet, tényleg pikánsabb lett. A satayhoz kapott barna szósz – Marci nagy örömére – nem földimogyoró szósz volt, de finom. Hogy végül mi volt, az nem derült ki...No comments:

Post a Comment