Nem lettünk másfél hét alatt az
indonéz és főleg a balinéz konyha szakavatott mesterei és ismerői, de ettünk
egy-két finomságot, amióta itt vagyunk. Menjünk sorban!
Satay Chicken
Ez eddig a kedvencünk. Tisztességes magyar nevén
saslik. Ennek van marha és csirke változata. Mivel a marha szent állat, ezért
mi inkább eddig csirkéset ettünk. Kis pálcikákra húzzák a csirkefalatokat,
általában hármat-hármat és parázs felett megsütik őket. Párolt zöldséggel és
rizzsel tálalják. Van, ahol leöntik földimogyoró szósszal és van, ahol a szószt
csak mellé tálalják – ez utóbbit Marci nagy örömére, mert ő eddig nem kötött
nagy barátságot a szósszal.
Mie Goreng
A Mie Goreng maga sült tésztát
jelent. Van zöldséges-csirkés, zöldséges-marhás változata, sőt, Marci legutóbb
tenger gyümölcseivel ette. Nagy finomság, az biztos! A kínai kelt mondjuk
kipiszkálom belőle, mert azt nem annyira szeretem, egyébként tényleg nagyon
finom.
Nasi Goreng
Hasonló, mint a Mie Goreng,
csak tészta helyett rizzsel készül, vagyis sült rizs.
Paradicsomleves
Mi benne a különleges? Nem
olyan mint otthon, nem annyira krémes, nem annyira sűrű, kicsit savanykás, de
hihetetlenül finom. Begyere!
És a sült banánról
csokiszósszal leöntve sem szabad elfeledkezni...
Egyik este a parton, Lia
éttermében, amit nagyon megszerettünk, ezeket kaptuk. Van köztük Ayam Bumbu
Kalas (ami grillezett csirkemell balinéz curry szósszal, zöldségekkel és rizzsel)
és Ayam Bakar Sambar Terasi (ami pedig szintén grillezett csirkemell, de
citromfű szósszal, zöldségekkel és rizzsel).
Egyik délután bevásároltunk a
boltban csirkemellet, zöldségeket (salátának és párolni is, attól függően, hogy
ki mit kér), rizst, azzal a felkiálltással, hogy ma este mi főzünk otthon. Ez
jó ötletnek hangzott egészen addig, amíg haza nem értünk és láttuk, hogy nem
látunk semmit. Nincs áramunk... Nem messze tőlünk kidőlt egy fa és olyan szép
ívet húzott, hogy közben magával vitte a villanyvezetéket is.
Ha már mindent megvettünk,
akkor meg is kell főzni, mert ennyi mindent nem lehet a hűtőben tartani. És a
hűtő sem működik, ugye...
Két fejlámpa fényénél és egy
gyertya hangulatvilágítása mellett felaprítottuk a husikat és a zöldségeket
salának. A rizsről és a párolt zöldségről letettünk, mert a vak sötét konyhában
így is kihívás volt bármit csinálni.
A végeredmény egy nagyon finom
vacsi lett, amiről végül is fénykép nem készült, csak betoltuk...
No comments:
Post a Comment