Monday, January 20, 2014

Finomságok, avagy mi került eddig a bendőnkbe

Nem lettünk másfél hét alatt az indonéz és főleg a balinéz konyha szakavatott mesterei és ismerői, de ettünk egy-két finomságot, amióta itt vagyunk. Menjünk sorban!

Satay Chicken

Ez eddig a kedvencünk. Tisztességes magyar nevén saslik. Ennek van marha és csirke változata. Mivel a marha szent állat, ezért mi inkább eddig csirkéset ettünk. Kis pálcikákra húzzák a csirkefalatokat, általában hármat-hármat és parázs felett megsütik őket. Párolt zöldséggel és rizzsel tálalják. Van, ahol leöntik földimogyoró szósszal és van, ahol a szószt csak mellé tálalják – ez utóbbit Marci nagy örömére, mert ő eddig nem kötött nagy barátságot a szósszal.


Mie Goreng

A Mie Goreng maga sült tésztát jelent. Van zöldséges-csirkés, zöldséges-marhás változata, sőt, Marci legutóbb tenger gyümölcseivel ette. Nagy finomság, az biztos! A kínai kelt mondjuk kipiszkálom belőle, mert azt nem annyira szeretem, egyébként tényleg nagyon finom.



Nasi Goreng

Hasonló, mint a Mie Goreng, csak tészta helyett rizzsel készül, vagyis sült rizs.



Paradicsomleves

Mi benne a különleges? Nem olyan mint otthon, nem annyira krémes, nem annyira sűrű, kicsit savanykás, de hihetetlenül finom. Begyere!



És a sült banánról csokiszósszal leöntve sem szabad elfeledkezni...


Egyik este a parton, Lia éttermében, amit nagyon megszerettünk, ezeket kaptuk. Van köztük Ayam Bumbu Kalas (ami grillezett csirkemell balinéz curry szósszal, zöldségekkel és rizzsel) és Ayam Bakar Sambar Terasi (ami pedig szintén grillezett csirkemell, de citromfű szósszal, zöldségekkel és rizzsel).


Egyik délután bevásároltunk a boltban csirkemellet, zöldségeket (salátának és párolni is, attól függően, hogy ki mit kér), rizst, azzal a felkiálltással, hogy ma este mi főzünk otthon. Ez jó ötletnek hangzott egészen addig, amíg haza nem értünk és láttuk, hogy nem látunk semmit. Nincs áramunk... Nem messze tőlünk kidőlt egy fa és olyan szép ívet húzott, hogy közben magával vitte a villanyvezetéket is.

Ha már mindent megvettünk, akkor meg is kell főzni, mert ennyi mindent nem lehet a hűtőben tartani. És a hűtő sem működik, ugye...

Két fejlámpa fényénél és egy gyertya hangulatvilágítása mellett felaprítottuk a husikat és a zöldségeket salának. A rizsről és a párolt zöldségről letettünk, mert a vak sötét konyhában így is kihívás volt bármit csinálni.

A végeredmény egy nagyon finom vacsi lett, amiről végül is fénykép nem készült, csak betoltuk...

No comments:

Post a Comment