Wednesday, January 29, 2014

Mit csináljunk ma? Menjünk szép romokat nézni!

Reggel miután Gyula leadta a lányokat a suliban, még egyszer leellenőriztük az útvonaltervet és nekivágtunk az „országútnak”. Még tegnap este egy hosszú óra alatt kikutattam gugli nagy barátom segítségével, hogy egy közeli régióban milyen szépségeket és érdekességet lehet meglátogatni. Nem kevés akadt...

Ilyen táj mellett mentünk:



Mivel adott időre vissza kellett érnünk a suliba a lányokért, ezért a Sanurtól 1 óra távolságra lévő Tirta Empul templommal, a balinézek által varázserejűnek tartott szent forrással és szakrális hellyel kezdtük a mai túrát. Itt mindennaposak a rítusos fürdőzések, hiszen a helyiek szerint a víz gyógyító hatású.


Mivel szent helyről van szó, jó néven veszik bizonyos öltözködési előírások betartását. A rövidnadrág, akár férfi viseli, akár nő, nem megfelelő, túl rövid ruhadarab. Így kaptunk szarongot, még segítettek is felkötni.


A szent forrás után egy, a 11. századból származó templomegyüttest látogattunk meg, Gunung Kawi-t. Ez a sziklafalból kivájt, robosztus szentélycsoport a jávai-hindu királyságnak állít emléket és Bali legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt temploma. A bejárat felé menet szó szerint elkaptak minket a szarong árusok, és 1 dollárért kínálták a szarongokat. A végén már 1 dollártért kettő szarongot is adtak volna. Mivel ez nagyon olcsó ár, kaptam volna az alkalmon, hogy szerzek szuvenírt. Ekkor derült ki, hogy ennyiért csak bérelhetem a szarongot, mert „a templomban kelleni fog”, megvételre 10 dollárért adják. Amint otthagytuk őket, hirtelen leesett a szarong ára 3 dollárra... A templomban tényleg kellett a szarong, de adtak a bejárat után.


Kifelé jövet a szarongosok után állt egy kis kocsi, rajta sok színes furcsasággal. Érdeklődő tekintetünket elkapva, a „boltot” magáénak mondó kishölgy lemagyarázta, hogy amiket látunk azok rizsből készült ételek: kétfajta rizssütemény, zselés állagú rizspuding, folyékony rizspuding, fekete rizs. Ajánlotta, hogy kóstoljuk meg. Megtettük. Fenomenálisan finom volt! Sőt, banánlevélen tálalta, banánlevél evőeszközzel!



A Goa Gajah barlang volt a harmadik megállónk. Ezt – ellentétben az előző kettővel – kicsit nehezen találtuk meg, mert nem ott van, ahol a gugli-mapsz jelöli, hanem kb. 1 kilométerrel és három kanyarral arrébb. De sikerült több nyelvet is szerezni és az útbaigazítások segítségével végül megtaláltuk. A barlangban található templom vagy más néven Elefánt-barlangtemplom tulajdonképpen maga a barlang. A barlang bejárata fölött található faragott elefántfejről kapta a nevét. (Ciki, de én nem látom benne az elefántot...)



Archeológiai túránk végeztével már csak a hazafelé vezető utat kellett megtalálni, ami gps segítségével nem is volt túl bonyolult.

No comments:

Post a Comment