Amikor mondtuk otthon, hogy
Balira jövünk, akkor sokan – főleg a kávé imádók – kérdezték, hogy „Nem ott van
az a kávé, az a híres, a macskasz...ros...?” Mi meg néztünk, hogy miről
beszélnek?
Nos, az a híres macskasz...ros
kávé az innen származik. A neve Luwak kávé és igen, van köze a macskához és
annak végtermékéhez is! Maga a kávébab a lehető legmezeibb, amit el lehet
képzeli, abban nincs semmi különleges. Az érdekes rész akkor kezdődik, amikor a
kávészemek megérnek, leesnek vagy leszedik őket és megeszik / megetetik az - inkább borzra hasonlító, mint macskára - cibetmacskákkal. Az lehet, hogy a cibetmacskák imádják ezt a csemegét, de megemészteni
nem tudják. A kávészemek gyakorlatilag változatlan formában végigmennek a cicák
emésztőrendszerén, ezzel alapozva meg a kávé különleges aromáját.
Majd amikor a kávészemek ismét
földet érnek, lelkes helyiek összegyűjtik őket, megtisztítják, megpörkölik és
leőrlik. Ezután ízesíthetik fahéjjal, gyömbérrel, borssal vagy akár
chilivel. A kávé főzése egy különleges szerkezettel történik, ennek külön know
how-ja van.
Hogy milyen az íze? Nem
tudjuk, a kóstolás élményét meghagyjuk azoknak, akik nálunk sokkal jobban
szeretik a kávét!
Marci csak egyet kérdezett amikor
egy ilyen kávékertben jártunk: „Vajon ki volt az első, aki kiszedte a cicaürülékből
a kávét, megmosta, megpörkölte, majd meg is kóstolta!?”
No comments:
Post a Comment