Friday, September 19, 2014

A Kávé

Amikor mondtuk otthon, hogy Balira jövünk, akkor sokan – főleg a kávé imádók – kérdezték, hogy „Nem ott van az a kávé, az a híres, a macskasz...ros...?” Mi meg néztünk, hogy miről beszélnek?

Nos, az a híres macskasz...ros kávé az innen származik. A neve Luwak kávé és igen, van köze a macskához és annak végtermékéhez is! Maga a kávébab a lehető legmezeibb, amit el lehet képzeli, abban nincs semmi különleges. Az érdekes rész akkor kezdődik, amikor a kávészemek megérnek, leesnek vagy leszedik őket és megeszik / megetetik az - inkább borzra hasonlító, mint macskára - cibetmacskákkal. Az lehet, hogy a cibetmacskák imádják ezt a csemegét, de megemészteni nem tudják. A kávészemek gyakorlatilag változatlan formában végigmennek a cicák emésztőrendszerén, ezzel alapozva meg a kávé különleges aromáját.


Majd amikor a kávészemek ismét földet érnek, lelkes helyiek összegyűjtik őket, megtisztítják, megpörkölik és leőrlik. Ezután ízesíthetik fahéjjal, gyömbérrel, borssal vagy akár chilivel. A kávé főzése egy különleges szerkezettel történik, ennek külön know how-ja van.



Hogy milyen az íze? Nem tudjuk, a kóstolás élményét meghagyjuk azoknak, akik nálunk sokkal jobban szeretik a kávét!

Marci csak egyet kérdezett amikor egy ilyen kávékertben jártunk: „Vajon ki volt az első, aki kiszedte a cicaürülékből a kávét, megmosta, megpörkölte, majd meg is kóstolta!?”

No comments:

Post a Comment