Monday, September 29, 2014

Áldozatok

Mostanában főleg itthon vagyunk, itthon pedig – szerencsére – sok izgalommal nem bombáznak minket a balinéz istenek. Arról, hogy minden rendben legyen kerten belül és főleg az istenek és köztünk, a landladynk, Ibu Sari gondoskodik a kb. minden második este és/vagy reggel gondosan elhelyezett áldozataival. Az áldozatokból nemcsak a házioltárunkba jut, hanem a bejárati kapu, a konyhai bejárati ajtó, a bali sarka, a medence sarka és a medence vízforgatója is kapnak. 


Az áldozatok alapvetően mindent tartalmaznak, amit az istenek kedvelhetnek vagy ami az áldozat felajánlójának kedves, virágok, rizs – hiszen az isteneknek is enni kell, de nem ritka a cukorka vagy egy szál cigi a pálmalevélből font áldozati kosárkákban. Az egy szál füstölő is elmaradhatatlan kellék. Még februárban láttam egy piacon, hogy készülnek a kosárkák és mint kerülnek bele az alap virágok és fű. Innen már mindenki saját ízlés szerint díszítheti és kedveskedhet az isteneknek.



Ahogy Andrea igen találóan megfogalmazta: a balinéz hit szerint az az állapot, hogy minden rendben van, olyan mint az IT biztonság: most éppen van, de folyamatosan gondoskodni kell róla, hogy meg is maradjon.

No comments:

Post a Comment