Monday, December 8, 2014

Balinéz nevek

A balinéz nevek nagyon érdekesen épülnek fel. Nem a klasszikus vezetéknév és keresztnév kapcsolatból állnak, sőt, Balin családnevek sincsenek, hanem a többségnek egy különös és egyszerű logika alapján épülő, három tagból álló neve van. Hogy ki milyen nevet kap, az először is az első-, másod-, stb szülöttségétől függ. Érdekesség, hogy az a tény, hogy adott csemete fiú avagy nőnemű általában teljesen mindegy.

Az elsőszülött gyermekek a Wayan, Putu, Luh (csak a lányok) vagy Gede (csak a fiúk) nevet kaphatják. A másodszülöttek nevei a Made, Neugah és a Kadek. Harmadszülötteknek a Nyoman és a Komang közül választhatnak a szülők, végül a negyedszülöttek a Ketut nevet kapják. Igen ám, de mi lesz ha egy családban öt vagy több gyerek is születik? Nem esünk kétségbe, egyszerűen előlről indul a lista... Felmerülhet a kérdés, hogy ha a fiúk is és a lányok is ugyanazt a nevet kapják, akkor honnan lehet tudni, hogy az illető fiú vagy lány? A kérdés nagyon jó! Hát onnan, hogy a nevek előtt van egy előtag, a fiúknak I, a lányoknak Ni. (De ők sem azok a lovagok, akik azt mondják ni...) Ezek után jön a harmadik lépés, vagyis a harmadik név, ami a díszítsd a gyereked nevét tetszés szerint elvet követi.

Így jönnek létre olyan nevek, mint pl. I Wayan Kota, Ni Luh Suwini, I Nyoman Sanjara, Ni Ketut Wiraksini. Egyszerű nem?

Eddig minden világos és tiszta. De ha már idáig eljutottunk, akkor szemet szúrhat a szemfüles szemlélődőnek, hogy vannak ettől eltérő, mégis balinéz nevek. Na igen, mivel a balinéz ősök Indiából érkeztek, nem csak a vallásukat és a kultúrájukat hozták magukkal, hanem a kasztrendszert is. Bár nem olyan élesen mint Indiában, de Balin is él valamiféle kasztrendszer, ha másban nem is kerül annyira látványosan előtérbe, a nevekben mindenképpen. A Dewa / Desa (fiúnak/lánynak), Putri, Gusti, Ayu nevek mind azt jelentik, hogy az adott illető valamilyen magasabb kaszt szülötte.

Így lehet pl. ilyen névvel találkozni: I Gusti Ayu Juliari Dewi (ez egy ember neve és mellesleg lányt takar).

Elméletben az a kérdés még mindig nem tisztázott, hogy hogyan, melyik nevén kellene szólítani helyi ismerőseinket: a születési sorrend szerintin vagy a díszítőelem néven? Mert van akit Komangnak, Wayannak stb., vagyis az első nevén kell szólítani és van akit Wiranak, Ayunak, Sanjaranak stb., vagyis a második nevén. Viszont általában bemutatkozáskor csak azt a nevüket mondják, amin szeretnék, ha szólítanánk őket, így a gyakorlatban nem töprengünk túl sokat a kérdésen.

Ha már a neveknél tartunk, van még egy érdekesség, amit szeretnék elmondani. Míg a nyugati világban akkor tiszteljük meg a másikat, ha pl. Illés úrnak, vagy Mr Illésnek hívjuk, ezt ismerjük. Itt a szállodai becsekkoláskor is már a recepciós leányzó simán le Mr Márton-ozza vagy Mrs Adrienn-ezi a bejelentkező vendéget. Ez nem azt jelenti, hogy máris ennyire összefriendeltünk, hanem ezzel fejezi ki a tiszteletét, ugyanis itt a Mr/Mrs + keresztnév megszólítás a legnagyobb tisztelet jele.

Lehet tippelni, hogy első utódunk nevének kezdete a Ni Putu vagy az I Gede lesz-e? :) Wayan nem lesz az biztos! Megfejtés és eredményhirdetés pár poszttal később...

Ehhez a témához nem találtam képet, ezért feltöltök egyet magunkról...


No comments:

Post a Comment