Wednesday, January 7, 2015

Mi van a piacon?

Mert van ám piac! Nem is akármilyenek! Sokszor belefutunk az apróbb falvakban az út szélén felállított kisebbekbe, de jártunk a denpasari nagyobb, több emeletes épületben is. Igazából a nagy denpasari piac két épületből áll, a két épületet pedig egy kis patak választja el egymástól. Egy tény mindenképpen közös az összes piacban: bőséges árukínálattal várják a vevőket.

Míg az apró garázsboltokban inkább előre csomagolt árut, kávét, üdítőt, egy-két gyümölcsöt lehet megvásárolni, a friss árut a balinézek is főleg a piacon szerzik be.

De mit lehet kapni? Máris mondom!

Gyümölcsöket: frissen és szárítottan. Közelről most licsit és banánt fényképeztem csak.


Zöldséget, ízelítőül pl. répa, káposzta, hagyma, fokhagyma, jégcsapretek és megannyi más.



Fincsi édességet. Mint például mezei esetleg csokis piskótákat vagy pandanusszal készülteket, töltetlenül vagy helyi citrus vagy eperlekvárral töltve és felcsavarva. Rizsből készült finomságok, puding, lágy piskóta vagy krémes-csúszós változatban. Banánból és még a jó ég tudja miből készült cuccok, de jók!



„Vadat és halat, s mi jó falat / Szem-szájnak ingere„ – Na jó, vadat mégsem, de halat mindenképpen, nyersen és szárítva is. Néha a halaskofa megmozgatja kicsit a legyezőjét, hogy a minimum ötven légy közül talán huszonhármat elhessentsen a halakról. Ennél jobban a csirkéskofa sem foglalkozik a témával. Csirkét is lehet kapni élve, kopasztva egészben vagy részleteiben.


Vannak még szárított izék is, amikről eddig csak az nem derül ki, hogy micsodák, miből vannak és mire jók. Az illatuk pedig csak közepes mértékben - vagy még annyira sem - csábít arra, hogy így ismeretlenül közelebbi kapcsolatba lépjek velük. De szép színesek és sokféle alakzatban láttuk őket, jól mutatnak a fényképeken.


Magok, bogyók (és bigyók), fűszerek...




Fonott vackok: a kisebb és díszesebb dobozok az áldozati tálkák szállítására, a nagyobbak madarak, kakasok vagy szemét tárolására szolgálnak. Ezek itt a kép alsó részén a kakas-tárolók.


Ruhákhoz anyagokat és csipkéket nagy mennyiségben. Ezek a szép csipkés felső - szarong alsó kombók a megfelelő és egyben kötelező viselete a balinéz hindu hölgyeknek, ünnepkor és amikor vallási szertartásra mennek (lényegében a kettő egymástól elválaszthatatlan, egyszerre zajlik).



Kész áldozati tálkákat és a hozzájuk való alapanyagot: banánlevelet és virágokat.



És találkozhatunk még az isteneknek kitett áldozatból falatozó éhes, girhes kismacskával is.


No comments:

Post a Comment